FLYGFRITT 2019

Har den senaste tidens flygdebatt fått dig att reflektera över ditt eget resande? Kanske känner du att det inte är någon mening med att du som enskild individ avstår från att flyga? Skulle du resonera annorlunda om ”alla andra” avstod från att flyga?

”Vi håller oss på jorden” utmanar svenska folket att ta ett kollektivt ansvar för att minska vårt flygande genom kampanjen ”Flygfritt 2019”. Kampanjen går ut på att man går med på att helt avstå från att flyga under 2019 – förutsatt att vi är 100 000 personer som lovar att göra samma sak.

De flesta av oss skulle inte tveka en sekund att avstå från att flyga om vi visste att vi riskerade någons liv genom att göra det. Samtidigt är det precis det vi gör – vi vet bara inte exakt vem som kommer att drabbas, eller när. Att det inte går att urskilja vems utsläpp som leder till vad gör klimathotet så abstrakt att det är svårt att ta till sig. Här i Sverige har vi ännu inte upplevt några allvarligare konsekvenser av temperaturhöjningen. Redan idag är dock både människor och djur hårt drabbade av svält, krig och naturkatastrofer till följd av klimatförändringarna. Och vi har bara sett början.

Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna måste vi minska våra klimatutsläpp till högst 2 ton per person och år. Idag står bara flygandet för 1.2 ton per år för den genomsnittlige svensken. Det motsvarar en resa tur och retur mellan Stockholm och Lissabon. Flyger du mer än så flyger du alltså mer än genomsnittet i Sverige. Globalt sett har de flesta aldrig någonsin flugit. Om du vill veta hur stora dina klimatutsläpp är kan du räkna ut det genom www.svalna.se.

VARFÖR SKA JAG ANMÄLA MIG?
Därför att om du visar att du är villig att avstå från att flyga kommer andra att göra samma sak. Du lovar bara att avstå flyget om vi når målet på 100 000 anmälda och gör vi det är du med och bidrar till något stort! 100 000 färre i luften motsvarar lika stora klimatutsläpp som 45 000 bilar släpper ut totalt på ett helt år. Lyckas vi nå målet skulle vi även sända en tydlig signal till våra politiker - och även varandra - om att vi är många som är villiga att förändra vår livsstil för att rädda klimatet.

MEN VAD SKA JAG DÅ GÖRA PÅ SEMESTERN?
Vi förstår att det kan kännas som en stor uppoffring att avstå från att flyga - men klimatet kommer inte att räddas utan ansträngning. Att hålla sig på jorden innebär heller inte att du måste avstå från att resa. På vår hemsida vihållerosspåjorden.se kan du läsa om andras erfarenheter av att resa på andra sätt. Inspiration till alternativa resor hittar du även på klimatsmartsemester.se.

SÅ ANMÄLER DU DIG
Du anmäler dig i första hand genom att markera att du ”Kommer” på Facebook-evenemanget ”Flygfritt 2019” på Facebook. Har du inte Facebook eller vill anmäla dina barn går det även att anmäla sig här.

HJÄLP OSS GÄRNA ATT SPRIDA KAMPANJEN!
Vi är övertygade om att det finns 100 000 svenskar som skulle vara beredda att ta ett flygfritt år – det gäller bara att nå ut till dem. Om alla som anmäler sig får med sig ett par personer till är vi uppe i 100 000 anmälda inom några få led (se bild). Genom evenemanget Flygfritt 2019 kan du ”bjuda in” vänner och bekanta. Tagga dina inlägg på Instagram med #vihållerosspåjorden och #flygfritt2019. Och prata med alla du känner om kampanjen! På vår hemsida vihållerosspåjorden.se finns t-shirts, knappar och annat material att beställa. Vill du engagera dig mer? Eller har du förslag på hur vi kan nå ut till fler? Hör av dig till oss, vi tar tacksamt emot alla tips. Vi nås på vihallerosspajorden@gmail.com.


SYFTET MED KAMPANJEN

VARFÖR FLYGFRITT?
Klimatkrisen är akut – utsläppen måste minska nu om vi ska ha en chans att klara tvågradersmålet. Många är oroliga för klimatet och det är lätt att känna sig maktlös. Men det går att påverka genom att förändra sin livsstil. Att avstå från att flyga är en av de viktigaste sakerna man som enskild individ kan göra för klimatet.

VARFÖR 100 000?
Vi människor tenderar att göra likadant som de i vår närhet. Exempelvis har forskning visat att den mest avgörande faktorn för om man sopsorterar är om man tror att ens grannar gör det. Många känner sannolikt att det inte gör så stor skillnad om man som enskild individ avstår från att flyga när ”alla andra” flyger mer än någonsin. Det blir mer motiverande att avstå från att flyga om man ser att 100 000 personer är villiga att göra likadant.

VARFÖR ETT ÅR?
Att lova att avstå från att flyga för all framtid är ett alltför stort åtagande för de flesta. Ett flygfritt år kan vara ett bra sätt att bryta en etablerad vana och få upp ögonen för andra alternativ. Att förbinda sig till något på kortare sikt ökar dessutom chanserna för en mer långsiktig beteendeförändring.

INGÅNG TILL SAMTAL OM FLYGETS KLIMATPÅVERKAN
Att ifrågasätta människors flygresor kan vara obekvämt. Vår kampanj är tänkt att vara en ingång till samtal om flygets klimatpåverkan och att få människor att reflektera över sitt eget flygresande. Vår förhoppning är att den ska bidra till att den pågående flygdebatten fortsätter ute i stugorna under året.