FAQ

Fler frågor och svar hittar du i Flygpratarguiden i avsnittet "Hur besvarar man de vanligaste motargumenten?".

Varför flygfritt?
Klimatkrisen är akut – utsläppen måste minska nu om vi ska ha en chans att begränsa uppvärmningen till en hanterbar nivå. Att avstå från att flyga är en av de viktigaste sakerna man som enskild individ kan göra för klimatet. Vi svenskar flyger utomlands i genomsnitt en gång per år, motsvarande sträckan mellan Stockholm och södra Spanien. En sådan resa släpper ut över ett ton koldioxidekvivalenter, vilket är den mängd vi behöver minska våra utsläpp till totalt. Vår årliga semesterresa förbrukar alltså hela vår koldioxidbudget och lämnar inget utrymme kvar för sådant vi inte kan vara utan, som mat och boende. Och många svenskar flyger betydligt mer än så.

Ett flygfritt år gör dessutom långt större skillnad än de utsläpp man själv sparar in – den största effekten ligger i hur det här beslutet påverkar omgivningen. Att se att andra är beredda att avstå från att flyga är ett effektivt sätt att få fler att inse klimatkrisens allvar och att själva förändra sin livsstil.

Varför ett år?
Att lova att avstå från att flyga för all framtid är ett alltför stort åtagande för de flesta. Ett flygfritt år kan vara ett bra sätt att bryta en etablerad vana och få upp ögonen för andra alternativ. Att förbinda sig till något på kortare sikt ökar dessutom chanserna för en mer långsiktig beteendeförändring.

Kan man anmäla sig även om man måste resa i tjänsten?
Nej, en anmälan till Flygfritt 2020 innebär att man lovar att vara helt flygfri under 2020 (förutsatt att vi når målet på 100 000 anmälda). Många flygresor inom arbetet kan undvikas genom Skype-möten eller genom att välja tåget istället, och vi vill uppmana alla att ställa krav på arbetsgivare om att slippa flygresor i största möjliga mån. Många som anmälde sig till förra årets kampanj avstår flyget i tjänsten trots att det medfört stort besvär. Det blir även märkligt om någon som flyger tio gånger per år i tjänsten kan anmäla sig men inte den som reser på semester en gång om året. Däremot har vi förståelse för att inte alla har möjlighet att anmäla sig även om man gärna hade velat. Vi hoppas att ni vill stödja kampanjen på andra sätt. Vår förhoppning är att i framtiden skapa en alternativ kampanj som riktar sig mot arbetsgivare.

Hur lägger jag till Flygfritt 2020-motivet på min profilbild på Facebook?
Klicka på din profilbild och välj ”Uppdatera”. Därefter väljer du “Lägg till motiv” och söker på ”Flygfritt 2020”. Under din bild kan du sedan välja om du vill ha bilden där permanent, annars tas den bort efter en vecka.