söndag 13 september 2020

NYHETSBREV SEPTEMBER 2020

Hej!


Snart är det dags – i oktober lanserar vi Flygfritt 2021! Vi hoppas förstås att du vill anmäla dig och hjälpa oss att sprida den. Nytt för i år är att vi inte längre har kvar villkoret om att vi ska bli 100 000 anmälda, istället kommer kampanjen att ha ett internationellt fokus - människor från hela världen kan anmäla sig och vi kommer att samarbeta med flera andra länder. I år kommer det också gå att välja att bara vara nöjesflygfri, eftersom vi vill inkludera alla som inte själva kan välja att avstå från tjänsteflyg. Det innebär också att det inte längre finns några ursäkter till att inte anmäla sig - ingen behöver flyga för nöjes skull mitt under en brinnande klimatkris. 

Ett effektivt sätt att sprida kampanjen är att dela berättelser om andra som anmält sig. Därför söker vi nu dig som vill berätta om varför du väljer att vara med, antingen genom att själv skriva en text eller genom att bli intervjuad av oss. Kontakta oss så berättar vi mer! Vill du stötta kampanjen ekonomiskt får du gärna bli månadsgivare. Vi tar också tacksamt emot enstaka gåvor:
  • Swish: 1232260487
  • Bankgiro: 5112-3099
En mycket glädjande nyhet är att flera personer kommer att ha möjlighet att engagera sig mer aktivt i organisationen under hösten. Nedan presenterar sig OliviaNinja och Boel som bland annat kommer att sköta våra sociala medier. Vill du också engagera dig? Hör av dig!

Nu ser vi fram emot att komma igång med Flygfritt 2021. Håll utkik efter nästa nyhetsbrev – då är det dags att anmäla sig!

Flygfria hälsningar,
Maja Rosén

PS. Här kan du läsa mer om mina tankar om tiden som varit och om framtiden. 

 


“Jag heter Olivia och jag kommer att hålla i Vi håller oss på jordens Instagramkonto, ska bli kul! Jag är 20 år och bor i Sandviken, en bit från Gävle. Jag fick upp ögonen för Vi håller oss på jorden genom att jag hörde ett ett poddavsnitt där Maja Rosén berättade om när hon gästade Klimatpodden (som jag förövrigt rekommenderar). Jag har ganska nyligen bestämt mig för att inte flyga mer trots att jag väldigt länge brunnit för klimatet (mer om detta kommer jag berätta om på Instagram). Annars älskar jag att vara i naturen, likaså älskar jag vintern, snö och att åka slalom men också att vandra! Någon dag inom inte alltför lång framtid hoppas jag kunna ta mig till toppen av Kebnekaise, det hade varit riktigt häftigt att få göra det med skidor. De ställena jag just nu är riktigt sugen på att vandra vid är Jämtlandstriangeln och en del av Kungsleden. Jag ser fram emot denna höst och hoppas att vi ses på Instagram.”

Olivia Ederström
 “Jag har nöjesflugit en gång sen 2002, men har ofta valt tåget innan dess också. Det finns för mycket vackert att bevara och riskerna vi tar nu är alldeles för stora för att fortsätta leva på som förut. Jag har alltid känt ett ansvar för att bidra till att vi alla får ett bättre liv inom planetens gränser. Det går inte att förena med att flyga som det ser ut idag. Att dela mitt beslut att hålla mig på marken med andra i kampanjerna har känts bra. Jag har en bakgrund som redaktör och projektledare med inriktning mot beteendeförändring och miljökommunikation. Jag har ordnat träffar på stan för att prata klimat och flyg på stan och är sekreterare i föreningen. I höst kommer jag att ägna mig åt kommunikation inom föreningen, bland annat Facebook-kontot.”


Ninja Tunbjer
 "1980 la jag mitt krut på folkkampanjen mot kärnkraft i Katrineholm. Jag tänkte då, att få till en majoritet för en hållbar miljöpolitik kommer att ta många, många år och kräver uthållighet, därför måste det vara trevligt att kämpa. Så jag bakade en god kaka till våra möten.

Det är fortfarande viktigt att det är trevligt, men inser ser nu att det är förfärligt bråttom. Flygfrittkampanjer känns som ett effektivt sätt att få fart på opinionsbildningen. För som Greta Thunberg säger: ”Genom att sluta flyga minskar du inte bara ditt eget koldioxidavtryck, du skickar också en signal till andra människor att klimatkrisen är verklig.”  

Förra hösten drog jag igång en Flygfritt2020-grupp i Uppsala och nu är jag med i Vi håller oss på jordens textgrupp. Att med en insändare så frön och ständigt påminna om vårt ansvar för klimatet, tror jag på. Du som vill utveckla ditt skrivande är välkommen med i textgruppen. Jag kommer också att sköta Vi håller oss på jordens Twitter-konto."


Boel Vallgårda


1 kommentar:

  1. Five weeks ago my boyfriend broke up with me. It all started when i went to summer camp i was trying to contact him but it was not going through. So when I came back from camp I saw him with a young lady kissing in his bed room, I was frustrated and it gave me a sleepless night. I thought he will come back to apologies but he didn't come for almost three week i was really hurt but i thank Dr.Azuka for all he did i met Dr.Azuka during my search at the internet i decided to contact him on his email dr.azukasolutionhome@gmail.com he brought my boyfriend back to me just within 48 hours i am really happy. 

    SvaraRadera