tisdag 31 mars 2020

EN AV 100 000: STAFFAN LINDBERG

Jag heter Staffan Lindberg är musiker, artist och koldioxidbantare.

Koldioxidbantare är en titel jag fick som medverkande i SVT:s klimatserie ”Vädrets makter” 2008. Året innan fick jag nämligen delta i det första svenska vetenskapliga försöket att mäta olika hushålls klimatpåverkan. Min plan var att gå ned på en hållbar nivå av växthusgasutsläpp bara genom bättre beteende och SVT var med och dokumenterade.

Jag visste att flyget var en stor bov i den personliga klimatbudgeten men hade lite svårt att tänka mig en framtid utan flygresor. Det är ju så kul att flyga. Istället tänkte jag att genom att gneta kunde jag kanske spara ihop utsläppsutrymme till en charterresa.

Det gick åt skogen. Det visade sig att bara genom att tillhöra ett industrialiserat land och betala skatt så överskrider man gränserna även om man bara sitter still i en mörk lägenhet och äter rotfrukter.

Och när det så småningom visade att det inte finns någon hållbar nivå av utsläpp då glesnade flygresorna betydligt. Vi ska ju ändå alla ned på nollutsläpp.  Svenskarnas flygande är till 70% för nöjes skull, så jag tänkte: Vi kan ju inte sabba klimatet på skoj. Dags att ändra semestervanor.

Sista resan gick till Mallorca 2016. Det var svårt att säga nej när svärmor bjussade. Lösningen på denna socialt knepiga situation var att städa ordentligt efter sig. Och jag hade hört talas om biokol som en lösning. Det går till så här: Man räknar ut hur mycket koldioxidekvivalenter en tur och returresa till Mallis förorsakar. Jag använde sajten atmosfair.de och kom fram till 1,2 ton CO2-ekv. Det motsvarar i sin tur förbränningen av 320 kg kol. Om jag då återför detta i form av träkol har jag kompenserat resan. Alltså, träden suger i sig koldioxid och genom att pyrolysera träet får man rent kol. Detta kol förmultnar inte utan ligger stadigt kvar i marken i tusentals år. Man återskapar helt enkelt fossilt kol.

Jag ringde Aktuellt och bad dem komma medan jag grävde ned denna hög lite varstans i meteorolog Pär Holmgrens trädgård. Kolet är nämligen bra för bördigheten också. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/han-begraver-sina-flygutslapp

Mycket gräva blev det.
Men det här är ju krångligt och fungerar inte i stor skala, så jag tänkte att nu får det vara slutfluget. Det finns så många ställen att besöka på tågavstånd. Så här dags började fler och fler berätta att de slutat flyga av klimatskäl. Till och med kändisar. Jag skrev ihop en debattartikel tillsammans med några idrottare, artister och forskare och operasångare som bestämt sig för att stanna på marken.  https://www.dn.se/debatt/i-den-akuta-klimatkrisen-valjer-vi-nu-bort-flyget/ Och efter många liknande initiativ skapades den här fantastiska rörelsen. Nån hittade på ordet flygskam och det blev så socialt accepterat att stanna på marken att flygtrafiken i Sverige minskade 2019.

Men då hade redan, helt oväntat, en klimatengagerad kinesisk fladdermus, som inte alls skrev debattartiklar, nyst ur sig ett helt nytt virus…

Som bonus får ni en kort opera om klimatkrisen inspirerad av Greta Thunberg och hennes citat:
”I want you to act as if our house is on fire. Because it is.”


Staffan Lindberg
Koldioxidbantare

1 kommentar:

  1. Five weeks ago my boyfriend broke up with me. It all started when i went to summer camp i was trying to contact him but it was not going through. So when I came back from camp I saw him with a young lady kissing in his bed room, I was frustrated and it gave me a sleepless night. I thought he will come back to apologies but he didn't come for almost three week i was really hurt but i thank Dr.Azuka for all he did i met Dr.Azuka during my search at the internet i decided to contact him on his email dr.azukasolutionhome@gmail.com he brought my boyfriend back to me just within 48 hours i am really happy. 

    SvaraRadera