FAQ

Varför flygfritt?
Klimatkrisen är akut – utsläppen måste minska nu om vi ska ha en chans att begränsa uppvärmningen till en hanterbar nivå. Många är oroliga för klimatet och det är lätt att känna sig maktlös. Men det går att påverka genom att förändra sin livsstil. Att avstå från att flyga är en av de viktigaste sakerna man som enskild individ kan göra för klimatet. Inte bara genom de ton koldioxid man själv sparar in, ett sådant beslut har stor påverkan även på ens omgivning.

Varför ett år?
Att lova att avstå från att flyga för all framtid är ett alltför stort åtagande för de flesta. Ett flygfritt år kan vara ett bra sätt att bryta en etablerad vana och få upp ögonen för andra alternativ. Att förbinda sig till något på kortare sikt ökar dessutom chanserna för en mer långsiktig beteendeförändring.

Varför 100 000?
Vi människor tenderar att göra likadant som de i vår närhet. Exempelvis har forskning visat att den mest avgörande faktorn för om man sopsorterar är om man tror att ens grannar gör det. Många känner sannolikt att det inte gör så stor skillnad om man som enskild individ avstår från att flyga när ”alla andra” flyger mer än någonsin. Det blir mer motiverande att avstå från att flyga om man ser att 100 000 personer är villiga att göra likadant.

Kan man anmäla sig även om man måste resa i tjänsten?
Nej, en anmälan till Flygfritt 2020 innebär att man lovar att helt avstå från att flyga under 2020 (förutsatt att vi når målet på 100 000 anmälda). Många flygresor inom arbetet kan undvikas genom Skype-möten eller genom att välja tåget istället, och vi vill uppmana alla att ställa krav på arbetsgivare om att slippa flygresor i största möjliga mån. Många som anmälde sig till förra årets kampanj avstår flyget i tjänsten trots att det medfört stort besvär. Det blir även märkligt om någon som flyger tio gånger per år i tjänsten kan anmäla sig men inte den som reser på semester en gång om året. Däremot har vi förståelse för att inte alla har möjlighet att anmäla sig även om man gärna hade velat. Vi hoppas att ni vill stödja kampanjen på andra sätt. Vår förhoppning är att i framtiden skapa en alternativ kampanj som riktar sig mot arbetsgivare.