fredag 8 november 2019

EN AV 100 000: BIRGER SCHLAUG

Det jobbiga var att bestämma sig. Det lätta har varit att leva upp till att vara flygfri. Faktiskt. Så snart är det två helt flygfria år, utan problem och egentligen också utan uppoffringar. 1987 gjorde jag en utredning om forskningsläget vad gäller växthusgaser - efter det har jag för det mesta valt bort flyget. Redan då stod det klart att forskarsamhället knackade på politiker och ekonomiska makthavares dörrar för att berätta - ytterst få vågade öppna dörren. Så har det hållit på.

Det skall erkännas att det är lätt för mig att avstå flyg. Bor i norra Östergötland, har de tre största svenska städerna på naturligt tågavstånd. Dessutom har jag blivit pensionär, även om jag fortsätter att jobba men med rätten att tacka nej. Mer fri tid ger också större utrymme att låta resande få ta sin tid medan upplevelsen blir en annan - och fullt ärligt: mycket bättre. Att stanna hemma är dessutom ett underskattat alternativ. Faktiskt. Om det sker frivilligt - att vara tvingad av ekonomiska skäl är förstås något helt annat.

När jag föddes var vi 2,5 miljarder människor på jorden. Om jag får leva så länge som genomsnittet i vårt land så kommer vi att vara över 8 miljarder när jag dör. Var och ens ekologiska utrymme blir allt mindre ju fler vi blir.

Overshoot day är dagen då vi gör slut på mer naturresurser än som skapas och släpper ut mer än vad planeten kan balansera. När jag var 20 år inföll den dagen i slutet på december, när jag var 40 år inträffade dagen i mitten på oktober. När jag var 50 år den 25 september. När jag i år fyllde 70 så inföll overshoot day den 1 augusti.

Utifrån detta känns det lätt absurt att sätta sig i ett flygplan. Det går alldeles utmärkt att hålla sig på marken.

Birger Schlaug

Gör som Birger och anmäl dig till Flygfritt 2020 du med. Ditt löfte blir bara bindande om vi når målet på 100 000 anmälda, och gör vi det gör vi tillsammans stor skillnad! Glöm inte att utmana alla du känner att anmäla sig de också.


tisdag 5 november 2019

EILA

Det här är Eila. Hon är två år och älskar sin nalle och att dansa till Eurythmics.

Skulle du flyga om det riskerade hennes liv?

Nej, självklart inte. Ingen skulle flyga på semester om någon riskerade att dö till följd av det.

Samtidigt är det faktiskt precis det vi gör. Vi vet bara inte exakt vem som kommer att drabbas, eller när. Att det inte går att säga vems utsläpp som leder till vad gör klimatkrisen så abstrakt att den är svår att ta till sig. Men faktum är att våra sammantagna utsläpp kommer att leda till att väldigt många människor dör - och redan har dött - till följd av uppvärmningen.

Att vi inte ser konsekvenserna av våra utsläpp betyder inte att de inte finns.

Eila är lyckligt lottad. Hon bor i Sverige. Ett land som kanske kommer att fortsätta vara beboeligt under många år framöver, även om vi fortsätter att leva som nu. Men om inte en radikal omställning sker det kommande decenniet riskerar vi att komma till en punkt när vi inte längre kan bromsa uppvärmningen. Det innebär att Eila kan tvingas leva sitt vuxna liv med vetskapen att hoppet är ute. Att mänskligheten går mot sin undergång. Hur ska hon finna mening och glädje i livet då?

Än så länge har vi en chans att vända utvecklingen. Om vi tillsammans ställer om vårt samhälle kan våra barn gå en ljus framtid till mötes, istället för en präglad av lidande och död.  Det är en fantastisk möjlighet som vi måste ta tillvara.
Det räcker förstås inte att avstå från att flyga. Ska vi lyckas lösa klimatkrisen behövs kraftfulla politiska lösningar - en total omställning av vårt samhälle. Men framförallt behöver vi komma igång.

Nu ser vi till att tillsammans nå målet på 100 000 anmälda till Flygfritt 2020. Redan idag finns ett stort internationellt intresse för kampanjen och lyckas vi nå målet skulle det få följdeffekter världen över. Anmäl dig redan idag. Om inte för Eilas skull så för din egen, och de som står dig nära.

torsdag 31 oktober 2019

EN AV 100 000: REBECKA LE MOINE

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot, på Nordiska rådet
Var sker klimatförändringarna? Kanske beroende på hur långt ens empati och solidaritet sträcker sig. För mig är krisen redan här, och jag har levt med den sedan jag föddes. Sedan jag föddes har jorden värmts upp med en halv grad, och vi har förlorat nästan 1000 arter, vad forskarna känner till i alla fall. Antagligen har många fler dukat under. Respekten för naturen, våra medarter och livet självt saknas i Antropocen. Vi drar vägar som vi vill, vi profiterar i takt som skogar jämnas med marken, och vi ställer hela ekosystemen ur balans när vi eldar fossila bränslen. Hela vår moderna ekonomi bygger på ett tillflöde av energi, dolt under marken, tillhörande en annan tidsepok. Jag längtar bort från denna hänsynslösa tidsera, och vill göra allt jag kan för att vi ska hamna i harmoni med naturen, innanför planetens gränser igen. Ibland kommer debatten upp, om en ska välja att ägna sig åt miljövänliga val i sin vardag, eller om en ska jobba med att förändra hela systemet. Jag ser ingen egentlig motsättning, utan med tanke på hur mycket vi ligger back, måste vi nu göra allt vi kan, och med empati och solidaritet med alla människor våga ställa om. Som person försöker jag dra mitt strå till stacken, genom att äta veganskt, inte nykonsumera och inte flyga!

Rebecka Le Moine

Gör som Rebecka och anmäl dig till Flygfritt 2020 du med. Ditt löfte blir bara bindande om vi når målet på 100 000 anmälda, och gör vi det gör vi tillsammans stor skillnad! Glöm inte att utmana alla du känner att anmäla sig de också.


måndag 28 oktober 2019

PÅ TORSDAG ÄR DET NYÅRSAFTON!

På torsdag är det nyårsafton! Vi kan väl åtminstone låtsas det?

Veckan före nyårsafton förra året delades Flygfritt-evenemanget hejvilt och antalet anmälda ökade med 5000 personer på en vecka. I år har vi goda chanser att nå målet på 100 000 – men då måste vi komma igång på allvar. Föreställ dig därför att anmälningstiden går ut redan nu på torsdag och agera därefter. Vi är snart uppe i 8500 anmälda och siktar på att nå 10 000 innan oktober är slut. Det kan vi lätt göra om alla ni som redan anmält er utmanar era vänner att anmäla sig nu på direkten!
fredag 25 oktober 2019

EN AV 100 000: STEFAN SUNDSTRÖM

När Malena Ernman ringde och frågade om jag ville va med och underteckna artikeln med titeln ” I den akuta klimatkrisen väljer vi nu bort flyget” 2017 var valet inte så svårt egentligen.
Att lova att aldrig mer flyga.
Jag hatar skiten.
Hatar att stå i dom där löjliga köerna till säkerhetskontrollen, se affärsmän klä av sej i strumplästen och förnedra sej. Hatar det där töntiga swish-swoshandet av rullväskor. Hatar flygvärdinnornas ansträngda leenden.
Jag hade redan upptäckt hur mycket skönare det var med tåget.
För Malena Ernman var det en stor uppoffring att strunta i flyget, operahusen världen runt som hon inte längre når.
Jag missade på sin höjd att komma tillbaks till Indien. Ingen stor grej egentligen.
Men jag ska dit nån gång igen, med tåg. Det går!
Och själen hänger med när man åker tillbaks. Kan va bra.
Det där med flygskam är tveeggat tycker jag. Tror att vi alla skäms mycket mer än vi är medvetna om, skam är en så skamlig känsla. Och om man då skammar nån så går man för det mesta i försvar.
Den viktigaste åtgärden man kan göra för att få folk att sluta flyga är att sluta subventionera flyget, låta flyget betala sina faktiska kostnader.
Och bygga ut järnvägen! Järnvägen har i Sverige förslummats, privatiserats, outsourcats och fragmenterats så att glesbygdskommunerna ser som sin enda framtid at få ha kvar flygplatserna.
Sånt kan man ändra på. Bättre än att skamma folk som flyger för att det är billigt.
Var i Norge nyss, dom frågade, Hur reiste du hit? Tåget såklart sa jag.
Ah- då har du Tågära sa dom. Tågheder istället för flygskam.
Det gillade jag.
Flygfritt 2020. Yes box.

Stefan Sundström

Gör som Stefan och anmäl dig till Flygfritt 2020 du med. Ditt löfte blir bara bindande om vi når målet på 100 000 anmälda, och gör vi det gör vi tillsammans stor skillnad! Glöm inte att utmana alla du känner att anmäla sig de också - vi siktar på att nå 10 000 anmälda innan oktober är slut.

torsdag 24 oktober 2019

DET HÄNGER PÅ DIG

Tvekar du att anmäla dig till Flygfritt 2020? Föreställ dig då följande scenario:

Det är en sekund kvar tills anmälningstiden går ut. 99 999 personer har anmält sig. Det fattas alltså bara en enda person för att vi ska nå målet. Om vi ska lyckas, och bli 100 000 svenskar som tillsammans tar ett flygfritt år, hänger helt och hållet på dig.

Hade du anmält dig under dessa omständigheter?

Om svaret är ja – anmäl dig redan idag! Du löfte blir bara bindande om vi når målet före tolvslaget på nyårsafton, och gör vi det är du med och bidrar till något stort! Eftersom vi människor tenderar att göra som ”alla andra” är det viktigt att vi börjar växa redan nu. Ju fler vi blir som redan anmält oss desto lättare kommer det att bli att få med ännu fler. Får du förhinder går det att avanmäla sig fram till tolvslaget på nyårsafton.

Anmäl dig här och utmana alla du känner att göra likadant!

måndag 21 oktober 2019

KLART DET GÅR!

Tycker du att det känns omöjligt att nå målet på 100 000 anmälda till Flygfritt 2020? Tänk om! 100 000 är bara en procent av Sveriges befolkning, och det är betydligt fler än så som anmäler sig när vi är ute och kampanjar. Något som däremot är avgörande för om vi ska lyckas nå målet är att tillräckligt många tror att det går – den som gör det kommer nämligen också att försöka få med fler.

Vi är snart uppe i 8000 anmälda och siktar på att nå 10 000 innan oktober är slut, och därefter 20 000 innan slutet av november. Blir vi så många har vi goda chanser att nå 100 000 anmälda under december månad, eftersom kampanjen kommer att växa exponentiellt. Dels eftersom att vi blir allt fler som är med och sprider den vidare, dels eftersom vi människor tenderar att göra som alla andra. Ju fler som anmält sig, desto fler kommer att vilja göra det!

Så försök värva alla du känner nu på direkten! Det mest effektiva sättet att få med folk är att personligen uppmana dem att gå med. Allra helst i verkligheten, men det går förstås också bra att skriva till dem och uppmana dem att gå med, eller för den som har Facebook, att bjuda in dem till evenemanget Flygfritt 2020.

Tack för att du är med och sprider kampanjen!