Nästa år träder CORSIA i kraft, vilket innebär att flygbranschen måste kompensera för kommande utsläppsökningar från flyget. Referenspunkten skulle vara ett genomsnitt av utsläppen under 2019 och 2020 och ett tag såg det ljust ut (eftersom flyget beräknas minska så kraftigt under 2020), men nu har EU tyvärr beslutat att referenspunkten bör ändras till nivån för 2019.
Men det finns också några ljuspunkter. Den planerade utbyggnaden av Arlanda pausas tillsvidare (edit: detta försöker Moderaterna nu sätta stopp för), i Österrike förbjuds flygresor billigare än 40 euro (även flygresor som tar mindre än tre timmar förbjuds om det finns ett tillgängligt tågalternativ som tar kortare tid), och i Sverige satsar regeringen 300 miljoner på nattåg till kontinenten.
Även om vi svenskar blir allt mer medvetna om flygets klimatpåverkan är det fortfarande väldigt många som ännu inte insett att vi inte kan fortsätta flyga om vi ska lyckas lösa klimatkrisen. När UD i onsdags lättade på restriktionerna ökade antalet bokningar hos TUI med 300 procent. Vi har mycket kvar att göra med andra ord. Vi söker fler som vill engagera sig aktivt i Vi håller oss på jorden, tveka inte att höra av dig om du är intresserad av att bidra på något vis så berättar vi mer. För att kunna finansiera kommande kampanjer söker vi även månadsgivare. Varje litet bidrag gör stor skillnad för oss!
Vi önskar er en härlig, flygfri sommar!
Maja Rosén, ordförande.
PS. Här kan du se mitt TEDx-tal om varför vi behöver hålla oss på jorden. DS
Tyvärr kommer inte tåg kunna ersätta flyget på länge, hur tänker man när man vill göra en weekend ute i Europa, ska man ta tåget då vilket kan ta upp till flera dagar T/R? Vill alla semestera på hemmaplan?
SvaraRaderaSka vi verkligen göra weekendresor till Europa?
RaderaKanske bättre att göra färre resor men göra dem på en vecka så att man hinner ta tåget... (lugnare enveckasresor i stället för hetsiga weekendresor)